Jelenlegi hely

Családállítás

Családállítás

 

 

„ Amikor megtaláljuk helyünket, rádöbbenünk, hogy rendíthetetlenek vagyunk” Jack Kornfield

 Mindenki társas kapcsolatok rendszerében él és fejlődik születése óta. Ha valaki megbetegszik, vagy komoly életvezetési nehézségei vannak, sokszor ez összefügg az adott családi rendszer működésével (v más fontos rendszer- pl. munkahely, stb. is hathat rá), működési hiányaival. A tünetnek jelentése, szerepe lehet az adott rendszer rossz működésének fenntartásában. (például a gyerek szorongásos tünetei lehetetlenné teszik a normális házaséletet, nagy szolgálatot téve az ettől amúgy húzódozó anyukának. Így közös összejátszásuk stabilizál egy rossz egyensúlyt) Ilyenkor jól jön egy pár – és családterapeuta.

Az is könnyen átlátható, hogy a jelenlegi család működésére hat a származási család is. Hozzuk otthonról szokásainkat, kommunikációs stílusunkat… stb.

Az az összefüggés már kevésbé nyilvánvaló, hogy a korábbi generációk fel nem dolgozott traumái, titkai, a nagyobb család tudattalanjába süllyedve, feledésre ítélve, egy későbbi generációban felszínre kerül egy tünet, életvezetési, kapcsolati nehézség formájában. Ezek a feldolgozatlan un. nehéz sorsok, okoznak olyan egyéni problémákat a jelenben, aminek nincsenek érthető okai, ha csupán az egyén életútját nézzük.

Ilyen esetben jelenthet segítséget a családállítás:

Megmagyarázhatatlan halálvágy, balesetezési hajlam, súlyos, akár halálos betegségek hátterében bújhat meg ez a dinamika. Gondolhatunk erre még: ha valakire a túlzott inadekvát érzelmi reakciók, pl. szokatlan mértékű harag jellemző. Nem érti neheztelését szüleire, akikhez esetleg soha nem tudta magát közel érezni. Nem érti saját bűntudatát, hisz semmit nem tett. Valamilyen szerfogyasztásnál. Félelem a női/férfi léttől, gyerekvállalástól, bár ennek okát nem leli. Sikertelen babavárásnál. Ismétlődő párkapcsolati kudarcoknál… sokféle tünet mögött húzódhat meg több generációig visszanyúló probléma.

Egy ilyen csoportban a résztvevők alig tudnak valamit azokról a személyekről, akiket képviselnek. A kliens pár mondatban vázolja témáját, az állítás vezetője feltesz néhány kérdést, ami tényeket tisztáz: a kliens saját életében van e  olyan ok, ami a panaszt kiválthatja. Illetve rákérdez a családban előforduló nehéz sorsokra, hisz a probléma ezzel is összefügghet. Kirajzolódik mely képviselőkre lesz szükség, őket a kliens felállítja és elrendezi a térben. A továbbiakban a képviselők lemodellezett helyzetből, viszonyokból eredő testi, zsigeri, érzeteivel, mozgásimpulzusaival, felmerülő érzéseivel foglalkozunk. Ezek meglepően jól tükrözik az illető, a csoport számára ismeretlen, családi viszonyait. Néha még a gesztusok szófordulatok is azok, mint a modellezett személyé. Képviselő bárki tud lenni, aki nem agyalja szét a folyamatot, hanem rendelkezésére bocsájtja a csoportnak a testi érzelmi megtapasztalásait. Az állításvezető a képviselők jelzései a saját tudása és megérzései alapján következtet a rejtett dinamikára. Néha próba mondatok segítik világossá tenni azt „ami van”. Már ez is sokszor nagy hatással van.

A felborult családi „rend” helyreállítása az oldó mondatok, oldási kép létrehozásával történik. Ez egy kisebb rituálé. Ez segíti a klienst a saját helyéhez a családban és ez által a világban is.

A kliens rálátást kaphat, hogy egy korábban/ korábbi generációban fel nem dolgozott trauma, tett, tagadás és kitagadása másoknak, milyen erősen hat jelenlegi életünkre, boldogulásunkra. Hisz mindenkiben munkál a tudattalan, gyermeki szeretet, nem tudatosan jóváteszünk, képviselünk, megmentünk nehéz sorsokat, a magunk élete árán is. Ha rájövünk, hogy ez nem lehetséges, tettünk egy lépést saját felnőtt életünk és helyünk fele.

 

Gyakran a családállításon kapott segítő „kép” elég ahhoz, hogy valaki nehézségein túljusson.

Ha kora gyerekkortól olyan attitűdök, kapcsolati mintázatok alakultak ki, melyek pszichés sérülékenységre hajlamosítanak, a pszichoterápia az elsődleges. Ezt egyéb módszerek, „csak” kiegészítőként segíthetik. Ha valaki terápiába jár, a terapeuta beleegyezésével és lehetőleg annak jelenlétében történjen az állítás. Megakadt terápiákban igen hasznos lehet az új rálátás és továbblendíthetik a folyamatot az új információk.

Ha az állítás során terápiás igény merül fel, arra felhívom a figyelmet és minden esetben ajánlok szakembert.

A családállítás tehát nem csodaszer: nem mindenkinek és nem mindenre jó.

Nehéz sors

Nehéz sors az, ha valaki nem tud megszületni (vetélés, abortusz) vagy nem tudja megélni a felnőtt kort (csecsemő-, gyermek-, fiatalkori halál, súlyos / megnyomorító betegség, stb.). Lehet ez halálos betegség, baleset miatt.

Életét megnyomorító betegsége van: szellemi fogyatékos, súlyos pszichiátriai beteg…
Nehéz sors jutott annak, aki akár akarva, akár akaratlanul, akár áldozatként, akár elkövetőként életellenes cselekedet részese volt (öngyilkosság, gyilkosság, háborús és baleseti).

Nehéz sors továbbá: A kitagadottság (tényleges vagy sorsi-), árvaság 21 éves kor előtt, örökbefogadás, elszakítottság szülőktől, gyerekektől.

Háborús-, politikai tragédiák, üldöztetések, kitelepítések, börtön,stb.

A szeretet rendjei

Ezek a rendek az alapjai annak, hogy családunkban felnőtt szeretet áramolhasson. Ha ez sérül, generációkon átívelő problémák jönnek létre.

- odatartozás joga

- a hely törvénye

- kiegyenlítés

(ezekről később még írok )

 

 

 

TERRA PSZICHOTERÁPIÁS MŰHELY és RENDELŐ
Debrecen, Iparkamara u 4. III/14

   

 

 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer